Välj rätt skinka

Om du inte har smakat genuin spansk skinka tidigare så har du en mycket speciell upplevelse framför dig. Den är helt enkelt unik i sitt slag.

Serverad i lövtunna, rumstempererade skivor är den en magisk, nästintill mytomspunnen delikatess. Den subtila, nötiga smaken med undertoner av smör gör att skinkan, i samspel med den silkeslena texturen, bokstavligt talat smälter i munnen.

Världens finaste skinka

Vår skinka kommer uteslutande ifrån Spanien. Bara Spanien har de speciella iberiska grisarna, det unika klimatet, de vidsträckta ekskogarna och de århundrade av traditionell expertis som behövs för att producera denna unika delikatess.

Vad som gör spansk skinka så speciell är att den lagras på exakt samma sätt som skett i århundraden. Den varken kokas, röks eller grillas. Man gnider helt enkelt bara in skinkan med havssalt och hänger upp den att lufttorka, även kallat härdning. Ordet 'lufttorkad' är en aning missvisande, då den här typen av skinka är allt annat än torr. Härdningstiden varierar mellan ett och fyra år, beroende på skinkans storlek och karaktär.

Frigående på gammalt vis

En frisk iberisk gris som växer upp i en flock och lever på ekollon och bär i de vidsträckta spanska ekskogarna är i grund och botten ett lyckligt djur. Och det går verkligen att känna skillnaden på smaken.

Ok, intensivare uppfödningsmetoder skulle förvisso möjligöra en billigare slutprodukt. Men även om man bortser ifrån de emotionella och moraliska värderingarna så har inte fabriksproducerad skinka någon jämförbar smak eller autencitet.

I Spanien så vårdas och respekteras fortfarande de traditionella metoderna av grisbönder som verkligen är mästare på sitt yrke. Så du kan njuta en sann gourmetskinka och veta att du är del av en tradition som värnar om en hälsosam, respektfull balans mellan människor, naturen och den mat vi äter.

Bra för hälsan!

Vänta lite nu. Kan något så sanslöst gott verkligen vara nyttigt? Faktist, ja, absolut! Tack vare den iberiska grisens speciella DNA i kombination med dess diet av ekollon, så innehåller skinka märkt 'belotta' (uppfödd på ekollon) ungefär 55% oljesyra i sitt fett. Det är samma substans som gör olivolja bättre för hälsan än andra oljor. Den tekniska benämningen är mono-omättad fettsyra.

Äten i lagom mängd så kan spansk belottaskinka förhindra 'dåligt' kolesterol (LDL) i blodet och öka det 'goda' kolesterolet (HDL). Dessutom är den full av vitaminer: B1, B6, B12, E och folsyra. Den innehåller även mineraler såsom kalcium, järn, zink, magnesium och fosfor.

Du kan även göra spansk bellotaskinka till en del av en lågkaloridiet: En portion på 50 gram innehåller endast 150 kalorier.

(Källor: Spanish Academy of Gastronomy, L.Ortega, Fatty acid compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications (Fernandez, Ordonez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz; Departamento de Nutricion, Bromatologıa y Tecnologıa de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Universidad Complutense de Madrid), Wikipedia, jamoncom, about.com)

Vad betyder de spanska namnen? Vilken är bäst?

Det finns tre typer av spansk skinka.

Den minst exlusiva varianten heter ‘jamón serrano’. Den kommer från vanliga vita grisar uppfödda på korndiet och lagras via lufttorkning i ungefär ett år. Den har en varm, mild smak.

Nästa typ är 'jamón ibérico'. Den kommer från svarta iberiska grisar som uppfötts på korn. Den har en rikare, djupare smak än serranoskinkan. Lagringstiden varierar från ett år och uppåt, beroende på skinkans storlek.

Den allra finaste skinkan heter 'jamón ibérico de bellota'. De svarta iberiska grisarna rör sig fritt i de vidsträckta spanska ekskogarna, där de obehindrat får kalasa på ekollon och bär. Den har en intensiv, komplex och nyanserad smak, och köttet är utsökt marmorerat. Det är den delikataste skinkan i hela Spanien, och resten av världen därtill.

Tips: Om du anser dig själv en gourmand och tycker om lite starkare smaker, välj en belottaskinka. Om du vill smaka den innan du bestämmer dig, prova lite skivad belottaskinka först. Om du föredrar mildare smaker, pröva en ibérico. Om du har en begränsad budget kanske serranoskinkan är något för dig.

Tips: Skinka är som bra vin eller ost - Ju längre den lagras desto bättre smakar den (och kostar vanligtvis därefter). Alla våra skinkor uppger hur länge de har lagrats.

Ett till tips: Om du inte har ett skinkställ, välj en skinka som kommer med ett eller köp ett separat. Att karva skinka utan ett ställ är inget kul alls.

Hur många portioner innehåller en skinka?

Vi brukar säga att mellan 50 och 100 gram per portion är ungfär lagom.

Så en stor skinka ger dig mellan 20-50 portioner av lövtunn njutning. En liten skinka ger ungefär 10-20 portioner.

När du väl börjat karva din hela skinka så håller den sig ungefär en månad i sin ställning. Skinkan ska ej kylas eller lindas in. Se den bifogade DVD:n för ytterligare information, eller maila frågor till joshochguy@hamlovers.se. Det finns också en massa information på FAQ sidan.

Att välja vilken skinka man vill ha kan vara en smula förvirrande. Här kommer en snabb sammanfattning av de olika typerna och styckningarna.